Varlıkların hareket özellikleri nelerdir?

salıncak sallanma kız insan

Varlıkların hareket özellikleri nelerdir?

Hareket Eden Varlıklar Nelerdir?
Dönüş yapan motosiklet
Sallanan salıncak
Hareket eden bisiklet
Fren yapan araba

Çevremizde hareket eden birçok varlık vardır. Yolda ilerleyen taşıtlar, yere düşen kar taneleri, uçan kuşlar, rüzgârın etkisiyle sallanan yapraklar bunlardan bazılarıdır. Varlıkları dikkatlice incelediğimizde kimisinin hızlandığını, kimisinin yavaşladığını, kimisinin yön değiştirdiğini, kimisinin ise döndüğünü gözlemleriz.

Varlıklar ve Hareket Özellikleri
Dönme – Sallanma – Hızlanma – Yavaşlama – Yön değiştirme
Pinpon topu hareketliyken …………..
Topaç hareketliyken …………..
Yürüyen arkadaşımız koşmaya başladığında …………..
Koşan arkadaşımız yürümeye başladığında …………..
Arkadaşımız kapıya yöneldiğinde …………..

Dönme, sallanma, hızlanma, yavaşlama ve yön değiştirme varlıkların hareket özellikleridir.
Dönme dolap dönme hareketi yapar.
Salıncak sallanma hareketi yapar.
Tren, istasyondan ayrılırken hızlanma hareketi; istasyona yaklaşırken yavaşlama hareketi yapar
Çarpışan arabalar yön değiştirme hareketi yapar.

Şimdi varlıkların hareket özelliklerini örneklerle açıklayalım.

Sallanma: Birbirine zıt her iki yöne doğru yapılan hareket sallanma hareketidir. “Hacıyatmaz” adı verilen oyuncakların yaptığı hareketi ve salıncakta sallanırken yaptığımız hareketi sallanma hareketine örnek olarak verebiliriz.

Dönme: Saatin saniye çubuğu, akrebi ve yelkovanı dönme hareketi yapar. Hareket hâlindeki bisikletin pedalının ve tekerleğinin yaptığı hareketi de dönme hareketine örnek olarak verebiliriz.

Hızlanma, Yavaşlama: Atletizm yarışmalarında yarışı kazanmak için hızlı koşmak gerekir. Çünkü koşulacak mesafeyi en kısa sürede tamamlayan sporcu yarışı kazanır. Sporcular; yarış başladığı anda hızlanma hareketi, bitiş noktasını geçtiklerinde ise yavaşlama hareketi yaparlar. Çünkü koşu bitmiştir ve durmak için önce yavaşlamaları gerekir.
Belirli bir hızla hareket eden bir varlığın hareketi sırasında hızı azalırsa varlık yavaşlama hareketi yapar. Araçlar, yaya geçitlerine veya kırmızı ışığa yaklaştığında trafik kuralları gereği yavaşlar. Bu hareketi yavaşlama hareketine örnek olarak verebiliriz. Bir elmanın daldan düşerken yaptığı hareket ise hızlanma hareketidir.
Yaya geçidinde yavaşlayan araba
Daldan düşerken hızlanan elma

Yön Değiştirme: Ağaca doğru hareket eden bir kedinin verdiği tepkiyi düşünün. Ağacın arkasından aniden çıkan köpek, kedinin yön değiştirerek hızla oradan uzaklaşmasına neden olmuştur. Kedi, köpekten kaçarken hem yön değiştirme hem de hızlanma hareketi yapmıştır.
Köpekten kaçan kedi hem yön değiştirme hem hızlanma hareketi yapar.
Hareketli varlıklar çeşitli nedenlerle yönlerini değiştirebilir. Yol boyunca ilerleyen otomobil virajda yön değiştirme hareketi yapar. Bize doğru gelen bir topa vurduğumuzda topun yönü değişir ve başka bir yönde hareket eder. Bisikletimizle sokağımızın köşesinden dönerken yön değiştirme hareketi yapmış oluruz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir