Millî günlerimiz ve bayramlarımız nelerdir?

sınıf süsleme öğretmen ders

Millî günlerimiz ve bayramlarımız nelerdir?

Sizin okulunuzda süslemeler hangi zamanlarda yapılıyor?

Okulunuzda 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü ile ilgili etkinlik yapıldı mı? Bu günün milletimiz için önemi nedir?

Milletimiz için önemli olayların yıl dönümlerini millî gün veya millî bayram olarak kutlarız. Millî gün ve bayramlar, milletimizin birlik ve beraberliğini güçlendirir. Ortak duyguları paylaşmamızı sağlar.

Öğretmen: Geçen yıl okulumuzda kutlanan millî gün ve bayramlarla ilgili etkinliklere katılmıştınız. Bu yıl millî gün ve bayramlarımızın önemini anlayacaksınız. Geçmişte yaşanan önemli olayları ve kahramanlıkları öğreneceksiniz. Vatanımızın, milletimizin değerini fark edeceksiniz.

Millî bayramlarımızın adlarını, hangi olayların yıl dönümünde kutlandığını biliyor musunuz?

Eskiden devletimizin adı Osmanlı Devleti, başkenti İstanbul’du. Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti’nin de aralarında bulunduğu devletlerin yenilgisiyle sonuçlandı. Bu savaşı kazanan devletlerin orduları İstanbul’u işgal ettiler. Atatürk ve birkaç subay arkadaşı, diğer şehirlerimizin işgalini önlemek için İstanbul’dan ayrıldılar. 19 Mayıs günü Samsun’a ulaştılar.

19 Mayıs günü, Kurtuluş Savaşı’mızın başlangıcı kabul edilir. Yani milletimizin geleceğini değiştiren önemli bir gündür. Bu önemli günü gençlere bayram olarak armağan eden Atatürk’tür. Gençler bu bayramda, spor gösterileri ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirirler.

Çocuklar: Şimdilik sadece izliyoruz ama büyüdüğümüz zaman bizler de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde görev alacağız.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı okulunuzda hangi etkinliklerle kutlanır?

Kurtuluş Savaşı’mız sürerken Atatürk, halkımızın temsilcilerini Ankara’da topladı. Ülkemizi ilgilendiren kararlarda halkımızın da söz sahibi olmasını istiyordu. Onun çalışmalarıyla 23 Nisan günü Büyük Millet Meclisi açıldı. Mecliste, halkın seçtiği temsilciler millet adına ülkenin durumuyla ilgili kararlar almaya başladılar.

23 Nisan günü Meclisin açılmasıyla halkımızın egemenliği ilan edildi. Bu önemli gün, sonraki yıllarda bayram olarak kutlanmaya başlandı. Atatürk, bu bayramı çocuklara armağan etti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, okulunuzda ve çevrenizde hangi etkinliklerle kutlanıyor?

23 Nisan haftasını ülkemizde “Çocuk Haftası” olarak kutlarız. Bu hafta için farklı ülkelerden çocukları Türkiye’ye davet ederiz. Davetli çocuklar düzenlenen çocuk şenliğinde kendi ülkelerinin millî oyunlarını sergilerler. Şenliğe katılan çocuklarla kaynaşır, aramızdaki dostluk ve barış duygularımızı güçlendiririz.

Kurtuluş Savaşı’mız, halkımızın ve ordumuzun dayanışmasıyla devam etti. 30 Ağustos günü ordumuz, Atatürk’ün başkomutanlığında büyük bir zafer kazandı. Yenilen düşman orduları, ülkemizi terk etmek zorunda kaldılar.

30 Ağustos günü, Kurtuluş Savaşı’mız sona erdi. Atatürk, bu büyük zaferi, milletimize ve ordumuza bayram olarak armağan etti.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda şehitlikleri ziyaret ederiz. Atatürk’le birlikte savaşan atalarımızı anarız. Askerlerce düzenlenen geçit törenlerini, pilotların savaş uçaklarıyla yaptıkları uçuş gösterilerini izleriz. Bu gösterilere ve törenlere coşkuyla katılırız.

Sizce Atatürk, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı neden milletimize ve ordumuza armağan etti?

Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesiyle Atatürk, cumhuriyet yönetimi için hazırlıklar yapılmasını sağladı. Çünkü milletin egemenliğini sağlayacak yönetim biçimi cumhuriyetti. Böylece 29 Ekim günü Mecliste cumhuriyet ilan edildi. Devletimizin adı “Türkiye Cumhuriyeti” oldu.

29 Ekim günü, ülkemizin cumhuriyetle yönetilmeye başlandığı gündür. Bu önemli günü “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” olarak kutlarız. Okullarda cumhuriyetin önemini anlatan etkinlikler yaparız. Okulları, evleri, iş yerlerini ve sokakları bayraklarla süsleriz. Bayramı, milletçe coşkuyla kutlarız.

Öğrenci: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle önce okulda kutlamalar yaptık. Bu millî bayramımızı neden kutladığımızı öğrendik. Sonra ben, ailemle birlikte tören yerindeki kutlamalara katıldım.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda siz neler yaptınız?
Millî bayram kutlamalarında neden coşkulu oluruz?

“15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü” de kutladığımız millî günlerdendir. Birkaç yıl önce 15 Temmuz günü bir grup, ordumuzun ve devletimizin yönetimini ele geçirmek istedi. Birlik ve dayanışma içinde sokaklara dökülen halkımız, demokrasisine ve devletine sahip çıkarak bu hainlerin amaçlarına ulaşmalarını engelledi. Bizler de bu önemli günün yıl dönümünü millî gün olarak kutlamaya başladık.

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü, okulunuzda ve çevrenizde hangi etkinliklerle kutlanıyor?

Cümleleri, verilen ifadelerden uygun olanları noktalı yerlere yazarak tamamlayınız.
19 Mayıs – gençlere – cumhuriyet – 23 Nisan – Kurtuluş Savaşı – halkımızın – zafer – çocuk – dünya – millî
1. Atatürk ve birkaç subay arkadaşı, yurdumuzun işgalini önlemek için ……………………… günü Samsun’a ulaştılar.
2. Büyük Millet Meclisi ……………………… günü açıldı.
3. Vatanımızı çok sevdiğimiz için ……………………… bayramlarımızı coşkuyla kutlarız.
4. Yurdumuzu düşmanlardan kurtarmak için …………………………….. ………………………………….. yapıldı.
5. Kurtuluş Savaşı’mızın başlangıç günü, bayram olarak …………….. armağan edildi.
6. 29 Ekim günü …………………………………… ilan edildi.
7. Meclisin açıldığı gün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve ……………………… Bayramı’nı kutlarız.
8. Atatürk’ün bizlere armağan ettiği millî bayramımızı ………… çocuklarıyla birlikte kutlarız.
9. 30 Ağustos …………………….. Bayramı’nı Atatürk milletimize ve ordumuza armağan etti.
10. Millî gün ve bayramlar, ……………………… birlik ve beraberliğini sağlayan özel günlerdir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir