Kültürel miras ögelerimiz nelerdir?

kültürel yöresel yemek

Kültürel miras ögelerimiz nelerdir?

Kendi yörenize ait meşhur yemekler nelerdir?

Manisa “Şehzadeler Kenti” olarak anılmaktadır. Bunun sebebi Osmanlı şehzadelerinin burada eğitim görmeleridir. Yeni Han, Sart Harabeleri, Aigai Antik Kenti gibi tarihi eserler bakımından da zengin bir şehirdir.

Sultan Camii’nin Manisa için önemi büyüktür. Her yıl bu camiden 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan Mesir Macunu saçılmaktadır.

Bunun tarihî bir hikâyesi vardır. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’dayken çaresiz bir hastalığa yakalanır. Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun ile Hafsa Sultan’ı sağlığına kavuşturur. Bundan sonra tüm hastalara bu macunun verilmesi istenir. Halktan gelen istek ile Hafsa Sultan bu macunun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Her yıl bu nedenle geleneksel Mesir Macunu Festivali yapılır.

kültürel yöresel

Kültür Mirası, bir neslin kendinden sonra gelecek kuşaklara bıraktığı her şeydir. Bu miras bir ev olabileceği gibi dedemizden kalan bir halı ya da kitap olabilir. Geçmişten günümüze gelen gelenekler, görenekler, dil, yemekler, oyunlar, kıyafetler, el sanatları, mimari eserler gibi değerler kültürel miraslara örnektir.

Ülkemizin yemekleri: Eskişehir-Çiğbörek  Kayseri-Mantı Rize-Mıhlama

kültürel yöresel yemek

Toplum olarak kabul ettiğimiz yaşam tarzı haline getirdiğimiz, nesilden nesile aktarılan her şey gelenek görenektir. Gelin kınası, düğünler, büyüklerin elini öpme, asker kınası, çeyiz Türk gelenek ve göreneklerinden bazılarıdır.

Kültür yöresel kıyafet

Yöresel oyunlarımız: Zeybek, Horon, Kafkas, Halay, Kaşık, Çayda Çıra

Yakın çevrenizdeki kültürel miras ögeleri nelerdir?
Yörenize ait yemekleriniz nelerdir?
Yöresel müzikleriniz nelerdir?
Yöresel kıyafetleriniz ve oyunlarınız nelerdir?
Yörenize ait gelenek ve görenekler nelerdir?

DÜĞÜNÜMÜZ VAR
Bu sabah evin avlusundan gelen seslerle uyandım. Camdan baktığımda büyük kazanlarda yemekler pişirildiğini gördüm. Sevinçle bahçeye çıkıp koşmaya başladım. Gelen misafirlere öğlene doğru yemekler ikram edildi.

Dün kına gecesinde ellerine kına yakılan ablam çok güzel bir gelin olmuştu.

Davul, zurna eşliğinde erkek tarafı gelini almaya geldi. Gelini ata bindirdiler. Kalabalık eşliğinde damadın evine doğru yola çıkıldı. Damat evindeki balkonda Türk bayrağı vardı. Gelin eve girerken başından buğday saçıldı. Bahçeye masalar kurulmuştu, misafirlere yemekler ikram edildi. Akşam saatlerinde düğün başladı. Gelin, damat, misafirler hep birlikte halay çektiler. Ablamın düğünü çok güzel oldu.

Çevrenizdeki yöresel oyunlar nelerdir?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir