Güvenliğimizi tehlikede hissedersek neler yapmalıyız?

polis güvenlik

Güvenliğimizi tehlikede hissedersek neler yapmalıyız?

Arkadaşınız, size istemediğiniz bir öneride bulunduğunda ne yaparsınız?
– Eray, hava çok sıcak. Göle girip biraz yüzelim. Yüzmezsen seninle küserim.
– … !?
Eray, arkadaşı Ömer’in teklifini kabul etmeli midir?

Arkadaşımız okul çıkışında parka, sinemaya ya da bir arkadaşınızın evine gitmek için ısrar edebilir. Mahallede bizden büyük çocuklar zorla paramızı almak isteyebilir. Kabul edilemez bir öneriyle karşılaşınca, hayır demek için aşağıdaki soruları hatırlamalıyız. Doğru davranışın ne olacağını düşünüp uygulamalıyız.

1. Sorun nedir?
Yanlış davranışın ne olduğunu düşünüp adlandırınız. Örneğin “Bu tehlikelidir.”, “Bu bir hırsızlıktır.” ya da “Bu bir kötü alışkanlıktır.” gibi.
2. Sonunda neler olabilir?
a. Bu davranış, başkasına zarar verecek mi? Nasıl?
b. Bu davranış, sizi sıkıntıya sokacak mı? Ne tür sıkıntılar olabilir?
c. Bu öneriyi kabul etmek yerine ne yapılabilir?

Yapmak istemediğimiz, hayır demekte zorlandığımız durumlarda annemizden, babamızdan, öğretmenlerimizden ya da güvenlik görevlilerinden yardım alabiliriz.

polis güvenlik

Berkan, kardeşi Selcan ve annesiyle birlikte çarşıya alışverişe gittiler. Alışveriş yapacakları mağazanın çevresi şeritlerle çevrilmişti. Şüpheli bir paket ihbarı yapılmıştı. Polisler, çevrede güvenlik önlemleri almışlardı. Annesi, Berkan ve Selcan’ı alarak hızla oradan uzaklaştırdı. Onları güvenli bir yere götürdü. Daha sonra çocuklara, tehlikede olduklarını düşündükleri durumlarda neler yapılması gerektiğini sıraladı.
• Tehlikeli olabilecek ortamlara girmemeliyiz.
• Tehlikeli ortamdan mümkün olduğunca uzak ve güvenli bir yere gitmeliyiz.
• Tehlikeli olabileceğini düşündüğümüz durumlarda bağırarak çevredekilerin dikkatini çekmeliyiz. Polisten yardım istemeliyiz.
• Sahipsiz gördüğümüz çanta, paket, bavul gibi eşyaları hemen polise haber vermeliyiz. Bunlar ülkemize zarar vermek isteyenler tarafından bırakılmış olabilir.
• Evde yalnızken tanımadığımız kişilere kapıyı açmamalıyız.

Deprem, sel gibi afetler sırasında alınacak bazı önlemlerle bunların zararlı etkilerinden korunabiliriz. Deprem, yerin derinliklerindeki hareketler sonucu oluşan sarsıntıdır. Depremden önce evde, deprem çantası hazırlanmalıdır. Deprem sırasında, önceden duvara sabitlenen bir eşyanın yanında hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Bunun için devrilmeyecek bir eşyanın yanında başımızı ellerimizin arasına alıp dizlerimizi karnımıza çekerek yere uzanılmalıdır. Balkon ve pencerelerden uzaklaşılmalıdır. Asansör ve merdiven kullanılmamalıdır. Deprem sona erince hızlıca binayı terk edip güvenli bir yere gidilmelidir.

Sel, aşırı yağışlar sonucu akarsular ve barajlardaki suların taşmasıdır. Sel sırasında, sel bölgesi hemen terk edilerek yüksek ve güvenli yerlere gidilmelidir. Asla sel suyunun içine girilmemeli, su içinden karşıdan karşıya geçilmemelidir. Çünkü ayak bileğine kadar çıkan sel suyu, insanları sürükleyebilir. Dize kadar çıkan sel suyu, otomobilleri sürükleyebilir. Elektrik çapmaması için elektrik direklerinden uzak durulmalıdır.

Günlük yaşamınızda karşılaşabileceğiniz, güvenliğinizi tehdit edecek olağanüstü bir durum düşününüz. Bu durumda neler yapmalısınız?

Esin ve Mine okuldan çıkmış, eve doğru gidiyorlardı. O gün öğretmeni çok az ödev vermişti. Hava da çok güzeldi.
Esin: Canım eve gitmek istemiyor. Ödevimiz de çok az. İleride çok güzel bir park var. Gidip orada oyun oynayalım.
Bu durumda Mine’nin vermesi gereken cevabı nedir?

Beren, fırına ekmek almaya gidiyordu. Fırının olduğu yerde büyük bir kalabalık ve polisler vardı. Bu durumda Beren’in yapması gerekenler nelerdir?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir