Elektriğin güvenli kullanımı için neler yapmalıyız?

kullanım kılavuz güvenli aile baba

Elektriğin güvenli kullanımı için neler yapmalıyız?

Elektrik Çarpmasına Dikkat Edelim

Hayatımızda önemli bir yeri olan elektriği kullanırken dikkatli olmalıyız. Aksi takdirde çeşitli tehlikelerle karşılaşabiliriz. Evde, okulda, sokakta vb. elektriğin kullanıldığı her yerde gerekli güvenlik önlemlerini almalıyız. Bu önlemleri almadığımızda elektrik çarpma tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz.

Elektrik çarpması, vücudun elektriğin etkisi altında kalmasıdır. Elektrik çarpmasına uğrayan kişinin vücudunda ciddi yanıklar oluşabilir. Hatta elektrik çarpması kişinin hayatını kaybetmesine de neden olabilir.

Elektrik Tehlikelidir etkinliği

Amaç: Elektriği güvenli kullanmayı kavramak
Gerekli Malzemeler: karton, renkli kalemler, yapıştırıcı, güvenli elektrik kullanımıyla ilgili görseller.
İzlenen Yol
1. Elektriğin can ve mal güvenliği bakımından tehlikelere sebep olmaması için nelere dikkat edilmesi gerektiğini araştıralım.
2. Araştırma sonuçlarımızı kullanarak bir poster hazırlayalım.
Sonuç
• Hazırladığımız posteri arkadaşlarımıza sunalım.

Elektriği Nasıl Güvenli Kullanabiliriz?

Elektriğin can ve mal güvenliğimiz bakımından güvenli kullanımı için yapmamız gereken davranış ve uygulamalardan bazıları şunlardır:
• İlk kez kullanılacak olan elektrikli bir aracın kullanım kılavuzunu okumalı ve nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Kullanım kılavuzunda verilen bilgi yeterince anlaşılmıyorsa büyüklerimiz yetkili servise başvurmalıdır. Elektrikli aracın hatalı kullanılması arızalanmasına, elektrik kaynaklı yangına hatta elektrik çarpmasına neden olabilir.

kullanım kılavuz güvenli aile baba

Elektrikli araçları kullanmadan önce kullanma kılavuzunu okumalıyız.

• Yerli üretim elektrikli araçları satın alırken araçların TSE damgası olup olmadığına dikkat etmeliyiz. TSE, Türk Standartları Enstitüsünün adının kısaltılarak yazılmış biçimidir. TSE damgası, bu sembolü taşıyan araçların standartlara uygun olduğunu gösterir.
• Elektrikli bir araç gereci çalıştırabilmemiz için önce aracın fişini prize takmamız gerekir. Prizler şehir elektriğinin elektrikli araç gereçlere aktarıldığı yerdir. Elektrikli aracın fişini prize takmadan önce açma kapama düğmesinin kapalı durumda olduğundan emin olmalıyız. Aracın çalıştırılıp kapatılmasını bu düğmeden kontrol etmeliyiz.

• Ellerimiz ıslakken elektrikli araç gereçleri açıp kapatmamalıyız. Araç çalışır durumdayken ona dokunmamalıyız.
• Elektrikli araç gereçleri ıslak ortamlarda kullanmamalıyız. Saçımızı banyoda kurutma makinesiyle kurutuyorsak zeminin ıslak olmadığından emin olmalıyız.
• Elektrikli araç gereçleri kullanmadığımız zaman aracın fişini prizden çıkarmalıyız. Prizde unutulan elektrikli araç gereçler yangına neden olabilir. Fişi prizden çıkarırken bir elimizle prizi tutmalı, diğer elimizle fişi çekmeliyiz.
• Özellikle küçük çocukların güvenliği için evlerimizde kapaklı prizler kullanmalıyız. Prizlere metal cisimler sokmamalıyız. Aksi takdirde elektrik çarpabilir.

• Yıpranmış kablo, fiş ve prizler elektrik çarpmasına ve yangına yol açabilir. Bu nedenle yıpranmış kablo, fiş ve prizleri kesinlikle kullanmamalıyız.
• Elektrik iletim hatlarının yakınında oyun oynamamalı, uçurtma uçurmamalıyız. Çünkü uçurtmamız elektrik tellerine takılabilir. Bunun sonucunda elektrik çarpabilir.
• Elektrikli araç gereçler bozulduğunda araç gereçlerin tamiri bu konuda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
• Elektrikli araç gereçleri kullanmamız gerektiğinde bir büyükten yardım istemeliyiz.
• Çoklu prize başka bir çoklu priz takmamalıyız. Çünkü aynı anda fazla sayıda takılan fişler yangın çıkmasına neden olabilir.

• Ekmek kızartma makinesinin içinde sıkışan ekmek dilimlerini çatal, bıçak gibi nesnelerle çıkarmaya çalışmamalıyız. Bu davranış aracın arızalanmasına ve elektrik çarpmasına neden olabilir.
• Elektrikli araç gereçlerin kablolarını dağınık şekilde ve ortalıkta bırakmamalıyız. Çünkü yürürken ayağımız kablolara takılabilir ya da evcil hayvanlar kabloları ısırabilir.
• Elektrik kablolarını ezilmemesi için kabloların halı ya da herhangi bir eşyanın altından geçmemesine dikkat etmeliyiz. Ezilen yıpranmış açık kablolar elektrik çarpması ve yangınlara neden olabilir.

• Yağmurlu havalarda elektrik direklerine ve elektrik iletim hatlarına yaklaşmamalıyız. Islak ortamlar elektriğin iletimini kolaylaştırır. Fırtınalı ve yağmurlu havalarda kopan elektrik telleri su birikintisine düşebilir. Tele dokunulmasa bile su birikintilerine temas etmek elektrik çarpmasına neden olabilir.
• Herhangi bir sebeple kopmuş elektrik kablolarına yaklaşmak çok tehlikelidir. Böyle bir durumla karşılaştığımızda oradan hemen uzaklaşarak büyüklerimize bu durumu haber vermeliyiz.
• Elektrik çarpan kişilere doğrudan müdahale etmemeliyiz. Çünkü elektrik çarpan kişiye doğrudan temas etmek bize de elektrik çarpmasına neden olabilir.

Elektrik çarpmasından korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Aşağıdaki ifadeleri anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde eşleştiriniz.
1. Saç kurutma makinesi gibi elektrikli araçlar
2. Elektrikli aracın fişi prize takılmadan önce açma kapama düğmesinin
3. Bozulan elektrikli araçların tamir ve bakımı
4. Kopmuş ya da ezilmiş elektrik kablolarına yaklaşılmamalı,
a. kapalı olmasına dikkat edilmelidir.
b. ıslak ortamlarda kullanılmamalıdır.
c. böyle durumlarda yetişkinlere haber verilmelidir.
ç. alanında uzman kişilere yaptırılmalıdır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir