Düzenli ve disiplinli ders çalışma nasıl olur?

Düzenli ve disiplinli ders çalışmak için neler yapmalıyız?

Okuldan geldikten sonra ders çalışma sistemim nasıl olmalı?

Düzenli ve disiplinli ders çalışmak için neler yapmalıyız?

 

Günde en az kaç soru çözmeliyim?

Sınavlar, en büyük derdimiz. Her işin başı mevzuyu idrak etmek ve sahiplendiğin konu ile ilgili dertlenmek. Dertlenenin, derdine sahip çıkanın önü açılır. Bu dertte olan bir öğrencinin sınavlarda başarılı olacağından hiç
şüphe olmaz. Ayrıca geç kalınmış da değil.
Hazırlanmak için yeterli vaktimiz her zaman vardır.

Öğrencilik psikolojisi nedir?

Ne kadar soru çözersen çöz, istersen gece gündüz çalış, yeteri kadar çalışamadığın hissi yakanı bırakmayacaktır, ta
ki sinav günü gelene kadar. Çünkü eksiklik hissi biraz da kaygımızdan kaynaklanır. Çok çalışkan öğrencilerin sınavda beklenen başarıyı gösterememelerinin başlıca sebebi de budur.

Düzenli ve sistemli çalışmak; yani günlük, haftalık ve aylık
çalışma takvimleri hazırlayarak çalışmak, kaygıyı oldukça
azaltacaktır. Bundan sonraki kaygı ise sadece tevekkülle aşılabilir. Bizler, elimizden gelen ne varsa yapmalı, gerisini yüce Allah’ın takdirine bırakmalıyız.

Rehber öğretmenin desteğinden nasıl faydalanmalıyız?

Günlük ders çalışma takvimi, günde kaç soru çözmemiz gerektiği, sınav sistemi, sınav kaygısı, stres vb. aradığımız çogu sorunun cevabını rehber öğretmende bulabiliriz.
Ayrıca seni yakinen tanıyıp yaşam şartlarına göre takvim belirleyecek kişi de yine rehber öğretmenin olabilir. Aslında sana özel program hazırlanabilir. O yüzden rehber öğretmenden destek almayı ihmal etmemeliyiz.

Sınavlara hazırlanırken hangi tavsiyelere uymalıyız?

Sınavlara hazırlanırken hedefimizi iyi belirlemeliyiz. Hedefimizi belirlerken kendimizi düşünmenin yanında ailemizi, memleketimizi, içinde yaşadığımız toplumu ve çevremizde yaşayan insanları da düşünmeliyiz. Hedefimizi gönlümüzün elverdiğı, aklımızın yettiği kadar büyük tutmalıyız. Boşuna söylenmemiş; hedefini büyük tut ki isabet etmesi kolay olsun.

Yöntemini iyi belirlemelisin. Sistematik olarak yaptığın her çalışma sana fayda getirecektir. Günde hangi derse ne kadar zaman ayırdığını ve hangi gün hangi konulara çalıştığını takip edip çalışmalarını ona göre ayarlayabilirsin. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta gerçekçi ve uygulanabilir programlar hazırlamaktır.

Zamanı doğru kullanmalıyız. Bir sınava hazırlanırken zamanı iyi planlamamız gerekmektedir. Bunun için günlük ve haftalık programlar hazırlamalı ve bunlara uymaya çalışmalıyız. Daha sonra da rehber öğretmenle ya da bir bilen ile birlikte bir önceki haftayı değerlendirmeliyiz.

Ders çalışma biçimimiz çok önemli. Dersi ders gibi çalışmalıyız. Eğer ders çalışıyor isek mutlaka bir masa başında, müzik dinlemeden, bir şeyler yemeden ve uygun ışık ortamında ders çalışmalıyız. Ders çalışırken etrafımızda dikkatimizi dağıtacak, ilgimizi dersten alacak eşyalar bulundurmamalı ve gerçek sınav ortamına benzer bir ortamda ders çalışmalıyız. Gün içerisinde hep aynı derse değil de farklı derslere çalışırsak hem sıkılganlığımız gider hem de motivasyonumuz artar.

Ders çalışma sürecinde öğrendiğimiz bilgileri pekiştirmeliyiz. Öğrendiğimiz bilgileri pekiştirmek ve unutmamak için renkli kalemler kullanabiliriz, önemli yerlerin altını çizebiliriz, not alabiliriz. Önceki yıllarda sınavlarda çıkmış soruları gözden geçirmeli ve bu soruları ders çalışma programına eklemeliyiz. Çözemediğimiz soruları öğretmenlerimize ya da bilen bir yakınımıza ve ya arkadaşlarımıza sorarak sınav deneyimimizi geliştirmeliyiz. Çözemediğimiz soruların detaylarına inerek hata yaptığımız ya da zayıf olduğumuz yerleri düzeltmeli ve geliştirmeliyiz. Çünkü hatalar öğreticidir bir daha ki sefere bize ders olurlar tekrar ettirmezler kendilerini.

Kendini de ihmal etmemelisin. Özel hayatın, zevklerin de önemlidir. Dünyanın en çalışkan insanları bile kendilerine vakit ayırabiliyorlar. Hatta bunu işin bir parçası olarak görüyorlar. Çünkü kişinin sevdigi güzel işlere zaman ayırması hem dinlenmesine hem de zihninin çalışmasına yardimcı olur. Programa uyduğunda kendini ödüllendirme, kendine zaman ayır, özel hayatını dolu dolu yaşa.

Dinlenme, uyku ve beslenme de önemlidir. Bu üçlüye önem vermezsen sınavlara ve derslere sağlıklı bir şekilde hazırlanmış olmazsın. Sağlıklı beslenme, uyku ve dinlenme ders çalışma sürecinin en önemli unsurlarıdır, UNUTMA.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir