Doğal Afetler Nelerdir?

İnsan doğa ağaç fidan dikmek

Doğal Afetler Nelerdir?

Depremle ilgili neler biliyorsunuz?

Şiddetli yağışlar ve eriyen karların oluşturduğu sular sel baskınlarına neden olur. Sel çevreye büyük zarar verir.

Eğimli yerlerde fazla yağış nedeniyle toprak suya doyar. Bu yüzden aşağıya doğru kayar. Bu olaya toprak kayması (heyelan) denir.

Dağın tepesinden kopup yuvarlandıkça büyüyen kar kümelerine çığ denir. Çığ can ve mal kayıplarına neden olur. Karın çok yağdığı eğimli bölgelerde görülür.

Fırtına, hızlı esen rüzgârdır. Kendi kuvvetinin yanında çevresini de etkiler. Özellikle denizde veya okyanusta suları kabartarak büyük dalgalar oluşturur. Park, bahçe ve evlerimize zarar verir.

Hortum, silindir şeklinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür. Bulutlardan yere kadar uzanır. Büyük yıkıcı güce sahiptir.

Deprem, yer kabuğunun ani ve şiddetli sallanmasıdır. Depremde yollar, evler, köprüler, elektrik direkleri zarar görebilir.

Doğal afet; insan eliyle önlenemeyen sel, fırtına, deprem, dolu gibi felaketlerin her biridir. Afetin şiddetine göre tarım arazileri, yollar, binalar gibi alanlar zarar görür. İnsanlara da zarar verebilir. Kızılay doğal afet yaşayan insanlara yardım eder. Yiyecek ve içecek verir, yatacak yer sağlar, yaralananlara yardımcı olur. Özellikle AFAD, doğal afetlerde kurtarma çalışmalarına katılır.

Aşağıdaki ifadeler hangi doğal afetin tanımıdır?
çığ- sel – hortum – deprem
Şiddetli yağışların oluşturduğu su baskınlarıdır.
Yer kabuğunun şiddetli sarsılması sonucu oluşan doğal afettir.
Dağın bir noktasından kopup yuvarlanan kar kümesidir.
Silindir şeklinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür.

Doğal afetlere karşı alınacak önlemler nelerdir?

Evlerimizi sağlam yapmalı mıyız?

Doğa olaylarını ve doğal afetleri engelleyemeyiz. Ama alacağımız tedbirlerle bunların zararlarını azaltabiliriz.

Sel olduğunda akarsular taşar; tarla, bahçe ve evler sular altında kalır. Bu yüzden akarsuların önüne setler, barajlar yapılmalıdır. Ağaçlandırmaya önem verilmelidir. Ormanlar korunmalıdır. Evler ve yollar dere yataklarından uzak yerlere yapılmalıdır.

Çığın etkilerini azaltabilmek için yüksek yerler ağaçlandırılmalıdır. Evler ve yollar çığ tehlikesi olan yerlerden uzakta yapılmalıdır.

Heyelanın etkilerini azaltmak için ağaçlandırma yapılmalıdır. Dik yamaçlar teraslandırılmalıdır. Eğimli arazilere ev ya da yol yapılmamalıdır.

Hortumlar ağır cisimleri yerinden kaldıracak kadar güçlüdür. Hortumun zararlarına karşı önlem olarak ağaç dikilmeli, evler ve çatılar sağlam yapılmalıdır.

Depremden korunmak için neler yapmalıyız?

1. Depremden önce alınacak önlemler: Evlerimizi sağlam zeminlere, depreme dayanıklı olacak şekilde yapmalıyız. Deprem çantası hazırlamalıyız. Evdeki eşyalarımızı duvara sabitlemeliyiz.

2. Deprem anında alınacak önlemler: Sakin olmalıyız. Merdiven ve asansör kullanmamalıyız. Pencere ve balkonlardan uzak durmalıyız. Sarsıntı geçene kadar çök kapan pozisyonunda beklemeliyiz.

3. Depremden sonra alınacak önlemler: Kibrit , çakmak, mum yakmamalıyız. Doğal gaz, su vanası ve elektrik sigortalarını kapatmalıyız. Önceden hazırladığımız deprem çantasını alarak binayı terk etmeliyiz.

Aşağıda verilen önlemlerin hangi doğal afete karşı alınacağını uygun kelimelerle eşleştiriniz.
çığ – sel – heyelan – hortum – deprem
Evdeki eşyaları sabitlemek.
Dere yataklarına ev yapmamak.
Karlı dağlarda gürültü ve yüksek ses çıkarmamak.
Evlerin çatılarını sağlam yapmak.
Eğimli arazileri ağaçlandırmak.

Depremden önce alınacak önlemler nelerdir?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir