Dinî günlerimiz ve bayramlarımız nelerdir?

Dinî günlerimiz ve bayramlarımız nelerdir?
Dinî bayramlardan önce evinizde hangi hazırlıklar yapılır?
Dinî bayramlardan günler önce evimizde hazırlıklar başlar. Öncelikle evimizi temizleriz. Evimizin temizliğini ailece, dayanışma içinde gerçekleştiririz.
Temizlik bitince hep birlikte bayram alışverişine çıkarız. İhtiyacımıza göre yeni giysiler, ayakkabılar alırız. Bayram yemekleri için alışveriş yaparız. Misafirlerimize ikram etmek için şeker, kolonya almayı unutmayız.
Alışverişten sonra annem, bayrama özel yiyecekler hazırlamaya başlar. Bizler de ona yardım ederiz.
Bayramdan önceki gün, yani arife günü tüm hazırlıklarımızı tamamlarız.
• Sizin evinizde bayram için hangi yiyecekler hazırlanır?
• Evinizde bayram temizliğini kimler yapar?
Dinî bayramları nasıl kutlarsınız?
Biz, bayram sabahı erkenden kalkarız. Babam ve ben, bayram namazı için evimizin yakınındaki camiye gideriz. Namaz çıkışı camidekilerle bayramlaşırız. Eve geldiğimizde ailece kahvaltı yaparız. Bayramlık kıyafetlerimizi giyinip bayramlaştıktan sonra akrabalarımızı ziyaret etmek için evden çıkarız.
Öncelikle babaannemlerin evine gideriz. Amcamlar, halamlar da babaannemlere gelirler. Bayramlaşır, sohbet ederiz. Ardından hep birlikte öğle yemeği yeriz. Babaannem, bu yemeğin bayram yemeği olduğunu söyler. Bizlere özenle hazırladığı lezzetli yiyecekler ikram eder. Bayram yemeklerinde kalabalık oluruz ve bayram bizim için eğlenceli başlar.
Babaannemlerden sonra ilimize bağlı bir ilçede yaşayan anneannemlere gideriz. Teyzemler ve dayımlarla da orada buluşur, bayramlaşırız. Akşam yemeğini hep birlikte yeriz. O gece anneannemlerde kalır, ertesi gün ilçedeki akrabalarımızı ziyaret ederiz. İlimize döndüğümüzde ise komşularımızı ziyaret eder, onlarla bayramlaşırız.
Dinî bayramlarımızın adlarını söyleyiniz.
Ramazan (Şeker) Bayramı ve Kurban Bayramı, kutladığımız dinî bayramlardır. Her aile, dinî bayramları kendi koşullarına göre kutlar. Ancak nasıl kutlanırsa kutlansın bazı şeyler hiç değişmez. Bunların neler olduğunu biliyor musunuz?
Dinî bayramlar; insanların yardımlaşma, dayanışma, yakınlaşma içinde oldukları günlerdir. Aile büyüklerine, akrabalara, hastalara, komşulara yapılan ziyaretler çok önemlidir. Bu ziyaretlerde misafirlere çeşitli yiyecekler, içecekler ikram edilir. Çocuklara harçlık, hediye verilir. Bunlar, bayram gelenekleridir ve çok güzel alışkanlıklardır.
• Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nı ailenizle nasıl kutlarsınız?
• Dinî bayramlarda yardımlaşma nasıl olur?
Ramazan ayı, oruç ayıdır ve bu ayda oruç tutulur. Ramazan ayının sonunda Ramazan (Şeker) Bayramı kutlanır. Ramazan ayında ihtiyacı olanlara, yoksullara yardım edilir. Böylelikle onların da güzel bir bayram geçirmeleri sağlanır.
Kurban Bayramı’nda maddi durumu iyi olanlar ibadet amacıyla koyun, keçi, deve veya sığır gibi hayvanlar keserler. Kesilen kurbanların etleri akrabalarla, komşularla ve ihtiyacı olanlarla paylaşılır. Yardım kurumlarına kurbanlıklar bağışlanır.
Kutladığımız dinî günler de vardır. Mevlit, Regaib, Miraç, Berat ve Kadir Gecesi dinî günlerdendir.
• Ailenizle dinî günleri nasıl kutlarsınız? Anlatınız.
• Aşağıdaki anlatımlardan doğru olanları ve yanlış olanları belirtiniz.
Dinî bayramlarımız, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’dır.
Kandiller, dinî günlerdir.
Kurban Bayramı’nın diğer adı “Şeker Bayramı”dır.
Dinî bayramlarda misafirlerimize yiyecekler ikram ederiz.
Çocuklara harçlık vermek bayram geleneklerimizdendir.
Dinî bayramlardan önce evlerimizi özenle temizleriz.
Dinî bayramlarda yardımlaşma ve paylaşma artar.
Dinî bayramlar yakınlaşma ve dayanışma günleridir.
Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvanların etleri ihtiyacı olanlarla paylaşılır.
Ramazan Bayramı’nda tatile gitmek gerekir.